JS Professionals over het traineeship Bedrijfsvoering

David van Oostveen
(Trainee Public Business Control sinds september 2017):

Ik ben JS tegengekomen op een carrièredag van mijn universiteit. Ik werd aangesproken door hun programma Young Public Business Control, en met name door de mogelijkheid om hierbij informatie van binnen en buiten de organisatie met elkaar te combineren. Als YPBC’ers ben je bezig met het financiële aspect aan de ene kant (zoals de uitputting van de begroting in de gaten houden) en op tijd schakelen met managers en projectleiders aan de andere kant. Het in kaart brengen en ondervangen van risico’s vind ik een spannende uitdaging in mijn werk.

Ik heb weliswaar geen financiële achtergrond, maar ik ben dankzij de public academy toch goed beslagen ten ijs gekomen op mijn opdracht. Los van de inhoudelijk interessante trainingen, krijg ik de kans om trainingen te volgen die zich richten op mijn persoonlijke ontwikkeling. In deze trainingen zit ik altijd met inspirerende trainers die vaak zelf al lang bij de overheid lopen. Daardoor kunnen we als groep putten uit veel ervaring en vormt zich een fijne mix van praktijk en theorie.

Ik zit nu bij een G4-gemeente als Junior Controller in het sociaal domein. Leuk aan de opdracht dat ik in een drukke werkomgeving zit waar er veel tijd wordt ingebouwd om te reflecteren. Het is weliswaar een grote organisatie, maar er is ook veel aandacht voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik krijg de vrijheid om de samenwerking te zoeken met andere beleidsvlakken en managers aldaar. Hierdoor gaat het bij mij een stuk meer leven en waardeer ik mijn werk ook meer.

Sanne Doeve
(Trainee Informatiemanagement sinds oktober 2017)

Ik wist dat ik na het behalen van mijn diploma graag in het publieke domein wilde werken, maar ik had veel moeite met het vinden van een ingang.  Op veel plekken wordt gevraagd naar ervaring en dat had ik nog niet. Daarnaast was ik ook op zoek naar een baan waarbij ik me ook nog kon ontwikkelen, omdat ik voor mijn gevoel nog niet uitgeleerd was. Zo ben ik dan ook bij het traineeship Informatiemanagement bij JS terechtgekomen.

Wat me aansprak in dit traineeship is het raakvlak tussen het beleid en de IT. In een alsmaar digitaliserende samenleving zie ik een mooie kans en uitdaging voor de overheid om haar doelgroep goed te blijven bedienen. In mijn optiek zijn goede informatiemanagers daarin een cruciale schakel, en dus wilde ik daar graag van betekenis in zijn.

Ik heb door de trainingen van de public academy veel over mezelf geleerd. Ik ben ervan overtuigd dat ik die inzichten in een startersfunctie elders niet zou hebben gekregen. Los van de inhoudelijke trainingen heb ik bijvoorbeeld geleerd wat mijn krachten zijn en hoe ik in de samenwerking met anderen het beste tot mijn recht kom. Hierdoor heb ik me in sneltreinvaart kunnen professionaliseren tot breed inzetbare trainee.

Ik werk bij een grote gemeente in Noord-Holland in het sociaal domein. Wat ik leuk vind aan mijn opdracht is het vertrouwen dat niet alleen van JS maar ook van mijn project krijg. De inhoud van mijn werk is erg tastbaar en ik heb het gevoel dat ik echt het verschil maak. Hierdoor voel ik me gewaardeerd en goed op mijn plek op mijn opdracht.

Josephine Pilzecker
(Trainee Informatiemanagement sinds april 2017)

Ik koos voor het traineeship informatiemanagement bij JS vanwege mijn interesse in IT en het menselijke aspect; de organisatie zelf. Het gesprek met de medewerker aangaan om deze twee punten te kunnen samenbrengen en de focus op processen sprak mij aan. Naast mijn opdrachten heb ik een aantal vaardigheidstrainingen gevolgd bij JS. Door deze trainingen heb ik mezelf weer beter leren kennen. Mijn sterke punten wist ik beter in te zetten bij sollicitatiegesprekken voor nieuwe opdrachten en tijdens de opdrachten zelf. Ook was het leuk om tijdens de trainingen andere Young Professionals van JS te leren kennen.

Voor drie middelgrote gemeenten en een regio in het land heb ik diverse opdrachten gedaan. Zo heb ik een gegevensinventarisatie uitgevoerd, de architectuur van het sociaal domein in kaart gebracht en samenwerking tussen verschillende gemeenten geanalyseerd. Ook heb ik een visiedocument gecreëerd over het verstrekken van mobiele devices onder medewerkers. Informatiemanagement kan je dus veel verschillende opdrachten bieden: erg interessant om je in te verdiepen!

Kars Davina
(Trainee Public Business Control sinds september 2017):

Ik ben met JS in aanraking gekomen via het Zijlstra centrum van de VU, dat deels ook de opleiding verzorgt voor de YPBC’ers. Ik wist al zeker dat ik de kant van de business control op wilde, omdat ik het interessant vind om te kijken naar processen in de financiële tak van sport. Ik heb voor de publieke sector gekozen omdat daar op het gebied van business control meer uitdaging voor mij zat. Ook vond ik dat JS een interessante visie heeft op de veranderende rol van de business controller.

Ik zit momenteel op opdracht in een middelgrote gemeente in Zuid-Holland, en ik moet zeggen dat ik het erg naar mijn zin heb. Ik kijk naar procesoptimalisatie in het domein financiën, naar hoe teams beter kunnen samenwerken. Hoe zorg ik ervoor dat andere mensen binnen een team zich inzetten om samen een doel te bereiken? Zelf wanneer ik op opdracht zit, merk ik dat er al genoeg op de achtergrond gebeurt om door te kunnen stromen naar een volgende opdracht. Ik was in het verleden wel eens bang dat ik lang zonder klus zou zitten, maar dat was dus nergens voor nodig.

Als ik kijk naar de opleidingen die vanuit de public academy worden aangeboden, dan vind ik het heel positief hoe inhoudelijk sterk ze zijn. De inhoud is goed toepasbaar en de link naar de praktijk is voor mij goed te zien.

Meer informatie

Voor meer informatie over traineeships van bedrijfsvoering kun je contact opnemen met via traineepool@jsconsultancy.nl